Düzenli olarak içerikleri girdiğiniz ve yayına aldığınız web sitenizin belirli zamanlarda bakımını yapmanız gerekmektedir. Çünkü web site bakımı düzenli olarak yapılması gereken bir sorumluluktur. Aksi takdirde siteniz yavaşlamaya başlar. Yedeklerinin alınmaması ve bazı şeylerin ters gitmesi durumunda tüm emeğinizi kaybedebilirsiniz. Benzer bir şekilde web siteniz çeşitli saldırılar almaya açık olacaktır. Sunucunuzun kaynak değerlerini gereğinden fazla kullanabilirsiniz. Google arama motoru ve diğer arama motorlarında web sitenizin eksik olan bakımları yüzünden görüntülenme oranı düşük olabilir.

Web site bakımı için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca özel yazılım yerine WordPress gibi içerik yönetim yazılımlarını kullanıyorsanız web site bakımı daha da önemli bir hal almaktadır. Çünkü bu tür içerik yönetim yazılımları birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda dünyadaki tüm web sitelerinin yaklaşık %33’ü WordPress ile oluşturulmuştur. Durum böyle olunca kötü niyetli kişilerde emek hırsızlığı için WordPress üzerinde sürekli olarak çalışmalar yapmıştır. Bu yüzden WordPress veya bir başka içerik yönetim yazılımını kullanıyorsanız sitenizin bakımını ihmal etmemelisiniz.

Web site bakımı için neler yapabiliriz?

Web sitenizin bakımı için birçok şey yapabilirsiniz. Hem özel yazılım olan web siteleri hem de WordPress siteleri düzenli olarak bakıma muhtaç olan web siteleridir. Bu yüzden hem içerik, hem tasarım, hem de etraflı bir web site bakımının nasıl yapılacağı her site sahibi tarafından bilinmelidir.

Site yedeğini alma

Özel yazılım ve WordPress manuel site yedekleme işlemleri

Öncelikle düzenli olarak yedeklemelerin alınması gerekmektedir. Cpanel kullanıyorsanız sunucunuzun “public_html” klasörü içerisindeki tüm dosyaları sıkıştırıp cihazınıza indirmeniz ve bu dosyaları güvenli bir yerde saklamanız gerekiyor. Aynı zamanda Cpanel arayüzünde bulunan “phpmyadmin” içerisindeki web sitenizin veri tabanını dışarı aktarmanız ve bu SQL dosyasını da güvenli bir yerde saklamanız gerekiyor.

Eğer WordPress yazılımını kullanıyorsanız yine yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak WordPress kullandığınız için Cpanel penceresinin “phpmyadmin” sekmesinde birden fazla veri tabanı görebilir ve hangisini dışarı aktaracağınızı karıştırabilirsiniz. Bu yüzden web sitenizin hangi veri tabanını kullandığını bulmak için Cpanel penceresinden “Dosya Yöneticisi” sekmesine gidin. Ardından “public_html” klasörü içerisinde yer alan “wpconfig.php” dosyasına sağ tıklayarak “view” seçeneğine tıklayın. Burada “define( ‘DB_NAME’, ‘siteadi_wp999’ );” şeklinde bir satır göreceksiniz. “phpmyadmin” sekmesindeki sitenizin veri tabanı adıyla buradaki “siteadi_wp999″ aynı olacaktır. Bu isimdeki veritabanını “phpmyadmin” sekmesinden dışarı aktararak sitenizin SQL dosyasını da elde edebilir ve WordPress manuel site yedekleme işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz.

İster özel yazılım kullanın ister WordPress kullanın web sitenizin her ayın son gününde mutlaka yedeğini alın. Böylece emek verdiğiniz internet sitenizin güvende olmasını sağlayabilirsiniz.

Güncellemeleri kontrol etmek

WordPress sürümü ve eklenti güncellemeleri

Özel yazılımla tasarlanmış bir web sitesinin güncellemesi konusunda çok fazla bir sorun yaşanmaz. Ancak WordPress platformunda eklentilerin ve WordPress sürümünün güncel olmaması siteniz için büyük risk oluşturabilmektedir. Çünkü WordPress sürümü ve eklentiler güncellendikçe güvenlik açıkları da tespit edilmekte ve giderilmektedir. Eğer herhangi bir WordPress yada eklenti açığı keşfedilirse siteniz dışarıdan gelebilecek olan saldırılara karşı açık bir hale gelir. Bu gibi durumlarda sitenizi zombi site olarak kullanabilirler. Dışarıdan yapılan bir müdahaleyle web siteniz, sıralaması oldukça düşük olan başka sitelere link çıkışı verebilir. Google arama motoru ve SEO açısından bu durum size çok büyük olumsuzluklar yaşatacaktır.

Önbellek eklentisi

LiteSpeed destekli sunucu veya pratik önbellek eklentileri

Web sitenizin daha hızlı çalışması için önbellek eklentisi kullanıyor olabilirsiniz. Ayrıca bu eklentileri kullanmanızı da tavsiye ederiz. Eğer LiteSpeed destekli bir sunucunuz varsa LiteSpeed önbellek eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak bu eklenin yapılandırma ayarları oldukça ayrıntılıdır. Bu yüzden kullanımı bazı kullanıcılar için zorlayabilir. Aynı zamanda bu eklentinin kullanılabilmesi için sunucunun da LiteSpeed desteği vermesi gerekmektedir. Eğer sunucunuzun LiteSpeed desteği yoksa yada çok daha kolay bir önbellek eklentisi kullanmak istiyorsanız bu tür eklentileri de WordPress eklenti kütüphanesi içerisinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta önbellek eklentilerinin yapılandırma ayarlarının yapılırken dikkatli olunmasıdır. Eğer yanlış bir ayarlama yaparsanız sitenizde bazı sorunlar oluşabilir. Beyaz ekran sorunuyla karşılaşabilirsiniz. JS yada CSS kodları düzgün yüklenmeyebilir ve site fonksiyonları doğru bir şekilde çalışmayabilir. Önbellek eklentisi yüzünden sunucunuzun dosya kullanım oranı bir hayli fazla şişebilir. Bu gibi durumlar için sitenizin bakımını yapmalı ve bu bakımı periyodik bir hale getirmelisiniz.

SEO çalışması

Site içi SEO ve site dışı SEO çalışması

Arama motorlarında web sitenizin daha iyi yerlere gelmesi için yapılan tüm çalışmalara SEO denir. SEO kavramı oldukça geniş ve karmaşık bir kavramdır. Ancak tam teşekküllü bir web sitesi kurmak için kesinlikle SEO konusunda bilir kişi olmanız gerekmektedir. SEO uzmanlığı kolay elde edilebilen bir nitelik değildir. Ancak her site sahibinin kesinlikle elde etmesi gereken bir eğitimdir. Bu yüzden tam teşekküllü bir web sitesine sahip olmak isteyen kişi kesinlik SEO konusunda kendini eğitmelidir.

SEO çalışmaları hem sitenizin tasarımında hem de yazdığınız blog yazıları ya da ürün sayfalarında yapılabilir. Site hızlandırması, site tasarımında kullanıcı deneyimini arttırma, ürün açıklaması yada blog yazılarında anahtar kelimelerin ve semantik kelimelerin doğru kullanılması web sitenizin SEO puanlaması ve arama motoru sıralaması için hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden sitenizde SEO iyileştirmesi yapmak için bu konuyu kendi kişisel çabalarınızla öğrenebilir yada uzmanından eğitim alabilirsiniz. Yada siteniz için hızlı bir çözüm elde etmek için işin uzmanından ücretli bir SEO hizmeti alabilirsiniz. Böylece eğitim sürecinden tamamen bağımsız kalarak web sitenizin SEO iyileştirmesini yaptırabilirsiniz.

İçerik güncellemesi

Yeni içeriklerin girilmesi ve eski içeriklerin güncellenmesi

İster kişisel blog sitesi olsun isterse e-ticaret sitesi olsun bir web sitesinin her zaman güncellenmesi gerekmektedir. Yeni sayfalarla web sitesinin sayfa sayısı her zaman arttırılmalıdır. Aynı zamanda eski ve önemli olan içeriklerde periyodik olarak güncellenmelidir. Eski içerikleri bir kenara koyduğunuz takdirde arama motorları da içeriğinizi bir kenara koyacak ve kullanıcıların ekranında bu sayfaları göstermeyecektir. Bu yüzden önemini yitirmediğini düşündüğünüz ancak eski olan içeriklerinizi güncel tutma konusunda dikkatli olmalısınız.

Categories
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 terspective