İnternet dünyasında size ait olan yepyeni bir WordPress sitesi kurdunuz ve paylaşımlarınızı yapmaya başladınız. Sonrasında web sitenizin sayfa sayısı arttıkça ve siteniz her geçen gün geliştikçe daha fazla yavaşladığını fark ettiniz. Bu konuda sitenizi hızlandırmak için bir çalışma yapmak istiyor ancak neyin ne olduğunu bilmiyorsanız bu makale tam size göre. Burada WordPress site hızlandırma konusunda en pratik bilgileri alacak ve WordPress site hızlandırma eklentisi dışında yapabileceğiniz şeyleri de öğreneceksiniz. WordPress site hızlandırma 2021 yılının en güncel taktiklerini burada bulacaksınız.

WordPress site hızlandırma işlemleri neden yapılır?

İster kişisel bir web sitesine sahip olun ister e-ticaret sitesine sahip olun, web siteniz için organik trafik çok ama çok önemlidir. Google arama motoru başta olmak üzere Yandex, Bing, Yahoo, DuckDuck Go ve diğer arama motorlarından web sitenize ulaşan kullanıcılara ve görüntülenme sayısına organik trafik denir. E-ticaret sitesine sahipseniz ve satış yapmayı hedefliyorsanız organik trafikle aranızın iyi olması gerekir. Aynı zamanda kişisel bir web sitesine sahipseniz ve burada içerik paylaşıyorsanız yine benzer bir şekilde birçok kişi tarafından içeriklerinizin okunması için organik trafiğe ihtiyaç duyacaksınız. Organik trafiğe sahip olmak içinde web sitenizin hızlı olması gerekmektedir. Bu durumda WordPress site hızlandırma eklentisi ve WordPress site hızlandırma işlemleri hayati önem taşımaktadır.

Web sitenizin organik trafiğini arttırmak için arama motorlarında daha fazla görüntülenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu görüntülenme oranıyla beraber tıklanma oranının ve etkileşim oranının yüksek olması gerekir. Yani web sitenizin daha geniş kitlelere ulaşması, daha fazla satış yapması yada daha geniş bir kitle tarafından içeriklerin okunması için arama motorlarıyla olan ilişkinizin iyi olması bir zorunluluk halidir.

Bir web sitesinin arama motorlarında daha fazla görüntülenme alması için o sitenin hızlı olması çok ama çok önemlidir. Aynı zamanda kullanıcı deneyiminizin iyi olması içinde sitenizin hızlı olması hayati önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre tıklandıktan 3 saniye içerisinde açılmayan web sitelerinde kullanıcıların %76’sı çıkış yapmaktadır. Sizce de bu oran çok büyük değil mi? Bu yüzden siteniz yavaş olsa bile WordPress site hızlandırma eklentisi kullanabilir ve WordPress site hızlandırma işlemlerini uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda başta Google arama motoru olmak üzere hızlı olan siteler, arama motorlarında daha fazla görüntülenmektedir.

Web site hızlandırma işlemleri nelerdir? Sitemi nasıl hızlandırabilirim?

WordPress ile oluşturulan sitede yaşanan birçok problem eklentiler yöntemiyle halledilebilmektedir. Ancak tüm sorunlar eklentilerle de çözülemez. Bu yüzden sitenizi hızlandırmak için WordPress site hızlandırma eklentisi kullanmak tek başına bir çare değildir. Web site hızlandırma işlemlerine geçmeden önce sitenizin ne durumda olduğunu öğrenin. Bu konuda size GT Metrix test değerlerini ciddiye almanızı tavsiye ederiz. GT Metrix ile sitenizi tarattıktan sonra bu sitenin çıkardığı rapor içerisinde yer alan hız sorunlarına göre web sitenizin hız sorunlarını bulabilir ve bu sorunları giderebilirsiniz. Aynı zamanda site hızlandırma işlemlerine aşağıda en sık rastlanan yavaş site sorunlarını gidererek te başlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Web Siteniz İçin En İyi Ziyaretçi Sayısı Arttırma Yöntemleri

Görsel optimizasyonu

Diğer web sitelerinde olduğu gibi sizde web sitenizde birçok görsel kullanıyorsunuzdur. Ancak sitenize yüklenen her bir görsel doğrudan yük bindirir ve yüklenen sayfanın açılış hızını düşürür. Bu yüzden web sitenize görsel yüklerken biraz daha dengeli davranmalı, görsel optimizasyon konusunda dikkatli olmalısınız. Yani web sitenizin görselleri konusunda şu üç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Çok fazla görsel yüklemekten kaçınmak
  • Görsellerde geç yükleme özelliğini kullanmak
  • Yüklenen görselleri öncesinde optimize etmek

Görsellerin doğrudan sitenize yük bindirdiğini söylemiştik. Bu yüzden sitenizde ne kadar az görsel kullanırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Aynı zamanda yüklediğiniz görsellerde WordPress’e ait olan “Lazy Load” özelliğini etkin hale getirmenizi tavsiye ederiz. Bu özellik, sayfanın alt kısmında bulunan görselin, sayfanın alt kısmına gidildiğinde yüklenmesini sağlar. Böylece açılışta o görsel yüklenmez. Sonuç olarak sitenizin açılış hızı olumlu yönde etkilenir.

Görseller konusunda WordPress platformunda birçok eklenti bulunmaktadır. Bu eklentiler sayesinde görsel optimizasyonlar yapılabilmektedir. Bu konuda en başarılı olan eklentinin de ShortPixel olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten görsellerin boyutlarını düşürme konusunda en başarılı olan eklenti, ShortPixel eklentisidir. Ancak hatalı çalışan bir eklenti olduğunu da söyleyebiliriz. Bazen herhangi bir görsel yerine farklı bir görseli atayabiliyor. Yada görselin hiç gözükmemesini sağlayabiliyor.

Bizim size tavsiyemiz, görsel optimizasyon eklentisi kullanmak yerine tüm görselleri kendinizin optimize etmesinden yanadır. Bu yüzden bilgisayarınıza Photoshop yazılımını kurabilirsiniz. Bu programla herhangi bir görseli açabilir, çözünürlüğünü “Crop” aracıyla düşürebilir ve Ctrl + Sol Shift + Sol Alt + S tuş kombinasyonuyla Web için görseli kaydet özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özellik sayesinde görselin görüntü kalitesini düşürerek boyutunu da azaltabilirsiniz. Aynı zamanda Blur oranını arttırarak görüntüyü bulanıklaştırabilir ve yine aynı şekilde boyutunu azaltabilirsiniz.

Photoshop yazılımına sahip değilseniz yada farklı bir alternatif yazılım arıyorsanız Pain.Net yazılımını da kullanabilirsiniz. Paint’in gelişmiş sürümü olan bu yazılımı Microsoft Store’da ücretli, internette ücretsiz ve lisanslı bir şekilde bulabilirsiniz. Bu programla herhangi bir görseli açabilir ve boyutunu değiştirdikten sonra Ctrl + Sol Shift + S tuş kombinasyonuyla JPG formatında, görüntü kalitesini kısarak daha düşük boyutlarda yeniden kaydedebilirsiniz.

Ama görsel optimizasyon konusunda en iyi programın Photoshop olduğunu söyleyebiliriz. Ne Paint.Net, ne de Adobe Illustrator, Photoshop programı kadar görüntüleri iyi optimize edemiyor.

Ne kadar az eklenti kullanırsanız o kadar iyi

Web sitenizde yüklü olan her bir eklenti sitenize o kadar fazla yük olacaktır. Bu yüzden sitenizde çok nadir kullandığınız, ihtiyaç duymadığınız yada olmasa da olur dediğiniz tüm eklentileri kaldırmanızı tavsiye ediyoruz.

Site hızlandırma eklentisi

Web sitemizde mutlaka bir önbellek eklentisi kullanmalısınız. Eğer sunucunuz LiteSpeed desteği sağlıyorsa bu konu da LiteSpeed eklentisini kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak önbellek eklenti ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda LiteSpeed eklenti ayarlarının çok ayrıntılı olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer sunucunuzun LiteSpeed desteğine sahip olup olmadığını bilmiyorsanız yada bu tür ayrıntılı ayarlardan uzak durmak istiyorsanız WP Fastest Cache eklentisini kullanmanızı tavsiye ederiz. WordPress site hızlandırma eklentisi konusunda oldukça pratik olan bu eklentinin kurulumu ve ayarları muazzam kolaydır. Sitenizi hızlandırmak için gerçekten de faydalı bir eklentidir.

Azaltılmış JS ve CSS kodları

JavaScript kodları sayesinde web sitemizin daha dinamik olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda CSS stil kodları sayesinde de sitenizin bir o kadar hoş gözükmesini sağlayabilirsiniz. Ancak tüm bu kodlar sitenizin hızını ciddi oranda etkiler. WordPress site hızlandırma işlemlerinin başarılı olması için JS ve CSS kullanımının mümkün olduğunca az olmasını sağlamalısınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 terspective